Duży przegląd 1.9 TDI ALH

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • sevi
    Ambiente
    • 2012
    • 123

Dałem się namówić na 27.
  • klekocix
    Rider
    • 2010
    • 479
    • Octavia I combi (1U5)
    • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

Jako że "złapałem" parę groszy (a nie wiadomo kiedy następnym razem będę miał taką sytuację ) i pomału przychodzi czas wymiany rozrządu (w lipcu będzie 5 lat od ostatniej wymiany) postanowiłem w aucie zrobić duży przegląd.

Proszę Was o informację co warto zrobić "dla pewności" a w jakie koszty się nie ładować.

Auto ma 143tyś faktycznego przebiegu, w ostatnie 4 lata przejechało 18tyś km. Samochód cały czas stoi w ciepłym garażu.

I tak:

- rozrząd z pompą wody (to oczywiste, można dokładnie sprawdzić jaki jest mi potrzebny np. po VIN?)

- pasek wielorowkowy (czy warto? cena jego nie jest wysoka)

- olej Motul 8100 X-Cess 5w40 (z lektury forum wyszło, że to porządny olej a ja zwykle wymieniam go raz w roku z racji niskich przebiegów)

- filtr oleju (to oczywiste, jakiejś konkretnej firmy wybrać?)

- filtr paliwa (czy trzeba zmieniać? nie wiem kiedy ostatni raz był wymieniany)

- filtr kabinowy z węglem (warto dopłacić do "węgla" mając climatronik?)

- świece żarowe (czy warto zmieniać profilaktycznie?)

- olej w skrzyni? Płyn chłodzący lub hamulcowy?

O czym jeszcze warto pomyśleć jeśli coś pominąłem?

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
    Freshtimers.pl, czyli mój mały fanpage z samochodami na wielkim Facebooku

https://www.facebook.com/Freshtimers

Komentarz

• przemik
      RS
      • 2012
      • 1610

Re: Duży przegląd 1.9 TDI ALH

Zamieszczone przez klekocix
      To bym sobie darował. Zamiast tego lepiej zrobić pełną diagnostyke auta.
      Przemek
      DIAGNOSTYKA GRUPA VAG
      A6 C4 Avant 2.5 TDi AEL quattro
      80 B3 Limo 1.6 TD SB

Komentarz

• klekocix
        Rider
        • 2010
        • 479
        • Octavia I combi (1U5)
        • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

Re: Duży przegląd 1.9 TDI ALH

Zamieszczone przez przemik
        To bym sobie darował. Zamiast tego lepiej zrobić pełną diagnostyke auta.
        Co masz na myśli? Podpięcie pod komputer czy sprawdzenie zawieszenia na szarpakach? Czy coś innego?

Komentarz

• alxxx
          RS
          • 2010
          • 1823
          • Octavia I (1U2)
          • ASZ 1.9 TDI PD 130 KM

Jak chcesz robić naprawdę duży przegląd to udaj się do kumatego mechanika niech dobrze obejrzy samochód - jego części mechaniczne tzn. luzy, stuki, praca silnika itd. Po drugie tak jak napisał przemik diagnostyka.. logi by pokazały stan kury. Reszta rzeczy o których piszesz to już tylko kwestia Twojego wyboru.

- rozrząd z pompą wody (to oczywiste, można dokładnie sprawdzić jaki jest mi potrzebny np. po VIN?)
          Może warto zainteresować się ori zestawem? Jeżeli nie to w każdym sklepie Ci dobiorą nawet bez vinu

- pasek wielorowkowy (czy warto? cena jego nie jest wysoka)
          Jeżeli go nie wymieniałeś jeszcze to warto - przy okazji sprawdzić stan sprzęgła alternatora.

- olej Motul 8100 X-Cess 5w40 (z lektury forum wyszło, że to porządny olej a ja zwykle wymieniam go raz w roku z racji niskich przebiegów)
          Ja raz zalałem motula i podziękowałem.

filtr oleju (to oczywiste, jakiejś konkretnej firmy wybrać?)

- filtr paliwa (czy trzeba zmieniać? nie wiem kiedy ostatni raz był wymieniany)

- filtr kabinowy z węglem (warto dopłacić do "węgla" mając climatronik?)
          Mann, Knecht. Kabinowy bierz z węglem. Filtr paliwa wymień! O ile się nie mylę to filtr paliwa zmienia się co 30kkm ale ja zmieniam co roku tylko z racji tego, że paliwo jest u nas jakie jest a i nie chcę mieć w zimie jakiejś niespodziewanki :lol:

świece żarowe (czy warto zmieniać profilaktycznie?)
          Sprawdzić. Jeżeli któraś nie grzeje to wymienić na jakieś dobre..

olej w skrzyni? Płyn chłodzący lub hamulcowy?
          Jeżeli kłopotów ze skrzynią nie ma to nie zmieniaj oleju. A płyn chłodzący i hamulcowy możesz zmienić. Ze wskazaniem na ten drugi - jeżeli go nie wymieniałeś to zrób to.
          VAG - diagnostyka - kodowania - adaptacje - PIN immo - adaptacje kluczyków
          Jeżeli post okazał się pomocny kliknij

Komentarz

• rytcher
            Rider
            • 2011
            • 420

klekocix, Co do filtrów olejów i reszty polecam forumowego sprawdzonego sprzedawce. Kupowałem u neigo oleje i polecam. Pytaj śmiało zawsze chętnie i na poziomie odpowie. I doradzi zawsze coś lepszego. Link do tego Pana
            Filtry,oleje

Komentarz

• klekocix
              Rider
              • 2010
              • 479
              • Octavia I combi (1U5)
              • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

Zamieszczone przez rytcher
              klekocix, Co do filtrów olejów i reszty polecam forumowego sprawdzonego sprzedawce. Kupowałem u neigo oleje i polecam. Pytaj śmiało zawsze chętnie i na poziomie odpowie. I doradzi zawsze coś lepszego. Link do tego Pana
              Filtry,oleje
              Dzięki za namiar

Auto na rozrząd (a przy okazji płyn chłodzący) i olej z filtrem idzie w następny czwartek do DGW więc w dobre ręce natomiast pozostałe filtry na spokojnie kupię i pozmieniam sobie sam w wolnym czasie. Przy okazji przypomniałem sobie, że w zeszłym roku DGW jak byłem u niego na robieniu tylnych hamulców to wymienił mi płyn hamulcowy więc jeden koszt odejdzie

Komentarz

Pracuję...